„Sověti jen porcovali kořist.“ A to už bylo moc. Odezva odevšad

09.05.2023 4:45 | Analýza

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) se vyjádřil, že „Sověti neosvobozovali, ale dobývali, hlavně porcovali kořist“. Nato někteří poukazují na nástup „nové výkladové ideologie“. „Dav žije momentální emocí a potřebou vybít agresivitu. Teď dav pokřikuje na ruské podlidi, tak pan poslanec taky pokřikuje na ruské podlidi. O nic jiného nejde,“ říká sociolog Petr Hampl. I europoslanec Tomáš Zdechovský má s výrokem problém. „Sověti osvobodili Československo stejně jako Američané. Nemám rád tato zjednodušení,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Sověti jen porcovali kořist.“ A to už bylo moc. Odezva odevšad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pietní akt u pomníku vojákům Rudé armády, kteří osvobozovali Československo a u pomníku padlým za pražského povstání

Poslanec Marek Ženíšek (TOP 09) na sociální síti napsal, že „Sověti neosvobozovali, ale dobývali“. „O nějakém Dni osvobození může být řeč jen v případě USA. Sověti hlavně porcovali kořist. A za chvíli došlo k tomu, že jeden nechutný režim vystřídal další.“ Na jeho slova obdržely ParlamentníListy.cz řadu reakcí. 

„Slova Marka Ženíška platí například v případě pobaltských republik. Ne však u nás. Rudá armáda osvobodila převážnou část území tehdejšího Československa a, na rozdíl třeba od zmíněných pobaltských republik, odešla,“ reagoval na jeho slova bývalý místopředseda Evropského parlamentu, někdejší redaktor Hlasu Ameriky Libor Rouček.

„To, že jsme si v únoru 1948 udělali komunistický převrat, byla naše blbost, naše chyba, i když Sověti byli u tohoto převratu svými radami a tlakem nápomocni. O komunistický převrat se v roce 1950 pokoušeli komunisté i v Rakousku. Neuspěli, a to přesto, že část Rakouska včetně Vídně byla v té době stále ještě obsazena sovětskou armádou. V Rakousku totiž komunisté nikdy neměli takovou podporu jako v poválečném Československu. I pro naši budoucnost by bylo dobré, abychom byli schopni se dívat na své dějiny poctivě a nezaujatě. A ne se snažit je neustále překrucovat a posouvat, podle toho, jak se nám to zrovna hodí,“ dodal Rouček.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Normální oscilace ode zdi ke zdi, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 09.05.2023 9:57:26
Před 30ti lety by Ženíšek provolával "Se Sovětským časem na věčné časy a nikdy jinak!" a dnes popírá zásluhy Rudé armády. Takoví lidé budou vždy a za každého režimu.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…